Wat wordt het meest gesproken? De wereldtalen top 10

5 juli 2021
Martin Kok
Wat wordt het meest gesproken? De wereldtalen top 10

Ciao! Bonjour! Szia! Zoveel talen, zoveel begroetingen. Wist je dat er wereldwijd bijna 6000 talen zijn? Sommige talen hebben slechts een handjevol moedertaalsprekers (zoals het Tobiaans, dat door ongeveer 30 mensen in Palau wordt gesproken), maar andere zijn uitgegroeid tot echte wereldtalen, met tientallen, soms honderden, miljoenen sprekers. Ruim 40% van de wereldbevolking groeit op met een van de 10 meest gesproken talen. Benieuwd welke dat zijn? Komen ze.

10. Punjabi

De hekkensluiter van onze wereldtalen top 10. Punjabi is de moedertaal van 119 miljoen mensen in Pakistan en de Noord-Indiase deelstaat Punjab. Er zijn veel dialecten en afhankelijk van de streek worden er verschillende schriften gebruikt om Punjabi te schrijven.

Hallo = ਸਤ ਸ੍ਰੀ ਅਕਾਲ

9. Japans

Natuurlijk de landstaal van Japan, maar ook een van de 3 officiële talen van het eiland Angaur (dat deel uitmaakt van – hé alweer – Palau). Kenmerkend voor het Japans zijn de vele gradaties van beleefdheid en hiërarchie die je ermee kunt uitdrukken. Japans heeft 128 miljoen moedertaalsprekers.

Hallo = こんにちは

8. Russisch

De taal van Rusland en de grote Russische diaspora heeft zo'n 154 miljoen moedertaalsprekers. Bovendien fungeert het Russisch in bijna alle voormalige Sovjetlanden als lingua franca. Vaak wordt het daar zelfs als tweede moedertaal geleerd, hoewel dit uit politieke motieven niet altijd wordt toegejuicht (zeker in de Baltische staten).

Hallo = Здравствуй

7. Portugees

Het koloniale verleden van Portugal heeft ervoor gezorgd dat er niet alleen in Europa Portugees wordt gesproken, maar vooral ook in Zuid-Amerika (Brazilië), Afrika (Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië) en Azië (Macau). Er zijn 221 miljoen moedertaalsprekers, van wie er slechts 11 miljoen in Portugal wonen. De diverse 'smaken' Portugees verschillen aanzienlijk van elkaar.

Hallo = Olá

6. Bengaals

Een taal met een rijke – ook in literair opzicht – geschiedenis die zich heeft ontwikkeld uit het klassieke Sanskriet. Het is de moedertaal van ongeveer 228 miljoen mensen in Bangladesh en het oosten van India. In India is het de meest gesproken taal na Hindi (onze nummer 4).

Hallo = হ্যালো

5. Arabisch

Het Arabisch heeft een grote geografische spreiding. Het is de officiële taal van veel landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Golfregio. Daarnaast is het in tal van landen een minderheidstaal, vooral als gevolg van emigratie. Ruim 319 miljoen mensen hebben Arabisch als moedertaal. Een bijzonder kenmerk van het Arabisch is dat het van rechts naar links wordt geschreven – behalve de cijfers in getallen.

Hallo = مرحبا

4. Hindi

De meeste mensen in het noorden van India spreken Hindi. Het is de grootste officiële taal van het land. Net als Japans is Hindi rijk aan hiërarchische nuances, een directe weerspiegeling van de aloude Indiase kastensamenleving. Mede door de koloniale geschiedenis zijn er ook buiten India grote Hindi-sprekende gemeenschappen ontstaan. In totaal hebben zo'n 341 miljoen mensen Hindi als moedertaal.

Hallo = नमस्ते

3. Engels

Stabiel op de derde plek in de wereldtalen top 10 en inmiddels niet meer weg te denken als lingua franca in grote delen van de wereld. Maar ook als moedertaal scoort het Engels hoog: 379 miljoen mensen in landen verspreid over de aardbol – van de VS tot Zuid-Afrika, van Groot-Brittannië tot Nieuw-Zeeland – krijgen het met de paplepel ingegoten.

Hallo = Hello

2. Spaans

Net als het Portugees heeft het Spaans zich dankzij de ontdekkingsreizen en het daaropvolgende kolonialisme tot een van de grootste wereldtalen kunnen ontwikkelen. De 460 miljoen moedertaalsprekers wonen voor het overgrote deel in Latijns-Amerika (in Mexico, Chili, Argentinië enz.), maar ook in het zuiden van de VS, vooral in Texas, vind je veel Spaanstaligen. De regionale verschillen zijn groot.

Hallo = Hola

1. Mandarijn

Vaak wordt Mandarijn gewoon Chinees genoemd, maar eigenlijk is dat fout: Chinees is een verzamelnaam voor zeker 14, onderling duidelijk verschillende, talen. Op zijn beurt is Mandarijn ook weer een parapluterm voor meerdere variëteiten. Voor geschreven Mandarijn kan een 'traditionele' en een 'vereenvoudigde' karakterset worden gebruikt (deze laatste is overigens nog steeds heel ingewikkeld). Met 918 miljoen moedertaalsprekers is Mandarijn de onbetwiste nummer 1 van deze wereldtalen top 10.

Hallo = 你好

Vertalingen in deze wereldtalen

Veel feitjes misschien, maar hopelijk heb je dit artikel met plezier gelezen. Voor het vertalen van je tekst uit of naar een van deze 10 wereldtalen (of – bijna – elke andere taal) staat professioneel vertaalbureau Directvertalen natuurlijk altijd voor je klaar. Neem gerust contact met ons op. See you! Hejdå! Doviđenja!

Upload je bestanden of neem contact op voor een prijsopgave

We helpen je met een snelle vertaling van kwaliteit. Altijd met een glimlach.