Wat is de moeilijkste taal om te leren?

2 augustus 2021
Martin Kok
Wat is de moeilijkste taal om te leren?

Jaren terug, nog vóór de opkomst van internet, kon je op de televisie een cursus Chinees volgen. De eerste afleveringen scoorden verrassend goed en heel wat mensen schaften het bijbehorende cursusboek aan. Maar na een week of 4 was vrijwel iedereen afgehaakt. De reden? Veel te moeilijk.

Maar waarom eigenlijk? Nou, vooral omdat Chinees deel uitmaakt van een andere taalfamilie dan het Nederlands. Een taalfamilie is een groep talen die aan elkaar verwant zijn en ondanks – soms grote – onderlinge verschillen diverse gemeenschappelijke kenmerken hebben, zoals een vergelijkbare grammatica en overeenkomsten in de woordenschat. Voor een Nederlander is het makkelijker om Duits, Italiaans of Pools te leren omdat bijna alle talen die in Europa worden gesproken, tot de Indo-Europese taalfamilie behoren. Duits is voor ons dan weer minder uitdagend dan Pools, want Nederlands en Duits zijn allebei Germaanse talen, een subfamilie van de Indo-Europese talen. Ook Italiaans en Pools behoren trouwens tot een subfamilie: Italiaans tot de Romaanse talen, Pools tot de Slavische.

Er is niet één moeilijkste taal

Het antwoord op de vraag 'Wat is de moeilijkste taal ter wereld om te leren?' is dus helemaal afhankelijk van wat je eigen moedertaal is (en deels ook van welke talen in de omringende landen worden gesproken). Als Nederlander krijg je de onderstaande 5 talen in elk geval pas na flink wat uurtjes blokken en jarenlang oefenen onder de knie – tenzij je een talenwonder bent natuurlijk. We zijn benieuwd welke taal jou het lastigst lijkt.

1. Chinees (Mandarijn)

Als je het blogartikel Wat wordt het meest gesproken? De wereldtalen top 10 hebt gelezen, weet je dat Chinees eigenlijk een verzamelnaam is voor meerdere verwante talen, waarvan Mandarijn de belangrijkste is. Wat Mandarijn voor ons vooral zo moeilijk maakt, is dat het een tonale taal is: woorden kunnen op 5 verschillende toonhoogten worden uitgesproken en hebben dan totaal verschillende betekenissen. Het Nederlands kent niets vergelijkbaars. Het tweede grote struikelblok is natuurlijk het schrift. Zelfs voor kinderen in China is het een hels karwei om dat te leren. Meevallertje: de grammatica van het Chinees is bijzonder eenvoudig.

2. Navajo

Navajo is de meest gesproken (en tegenwoordig weer springlevende) inheemse taal in de Verenigde Staten. Maak je borst maar nat: een tonaal systeem, talloze voor- en achtervoegsels die grammaticale functies uitdrukken, diverse medeklinkers die de meeste andere talen niet kennen, een complex werkwoordsysteem enz. In de Tweede Wereldoorlog werden sprekers van het Navajo door de Amerikaanse marine ingezet om geheime berichten uit te wisselen. Allerlei militaire termen werden hierbij een-op-een vervangen door alledaagse Navajo-woorden; verdere versleuteling was niet nodig. Deze code is nooit gekraakt.

3. Fins

Ook geen taal om even op een regenachtige namiddag te leren. Hè, maar Finland ligt toch gewoon in Europa? Natuurlijk, maar Fins is een van de weinige Europese talen die tot een andere taalfamilie behoren, namelijk de Fins-Oegrische talen. Het is verwant aan het Hongaars en Estisch. Hou je van naamvallen? Alsjeblieft, hier heb je er 16. En van honderden sterk verschillende dialecten die overal door elkaar worden gesproken? Check. Doen we er als bonus ook nog een berg onregelmatige werkwoorden bij. Jammer is alleen dat de spelling vrij eenvoudig is en keurig de uitspraak weerspiegelt. Maar je kunt niet alles hebben.

4. !Xóõ

Nee, dat uitroepteken is geen typfout en die accenten kloppen ook. !Xóõ, ook wel Taa genoemd, is een taal die door zo'n vijfduizend mensen in Namibië en Botswana wordt gesproken. Wil je !Xóõ leren, dan moet je een absurd lenige tong hebben. De klankrijkdom van deze taal is namelijk ongekend: 5 klinkers, 56 'gewone' medeklinkers en maar liefst 80 klikmedeklinkers. Dat zijn klanken waarbij op allerlei verschillende manieren een klikkend geluid wordt voortgebracht. Als uitsmijter is er ook nog een zoenklank: de kiss. Veel klanken verschillen maar minimaal van elkaar, wat het allemaal nog lastiger maakt. Maar jij zocht toch de moeilijkste taal om te leren?

5. Arabisch

Wat grammatica betreft is Arabisch in elk geval niet de moeilijkste taal. Drie naamvallen is bijvoorbeeld best bescheiden. Maar vooral het schrift is een behoorlijke hobbel om te nemen als je een cursus of studie Arabisch begint. Zo wordt Arabisch van rechts naar links geschreven – op de pc niet zo'n punt, maar probeer het eens met de hand – en heeft het een heel eigen alfabet. Bovendien zijn er voor elke letter 4 vormen, afhankelijk van de positie in het woord. Oh, en klinkers bestaan in het Arabisch natuurlijk wel, maar worden in de schrijftaal doorgaans weggelaten (behalve in de Koran, schoolboeken en wetsteksten). Een taal voor puzzelaars dus.

Ook moeilijk om te vertalen?

We zullen eerlijk zijn: een vertaling van het !Xóõ naar het Navajo kan Directvertalen niet voor je regelen. Maar met een vertaling Nederlands-Chinees of Arabisch-Engels zijn we je graag van dienst. Ook voor heel veel andere talen kunnen we bouwen op ervaren en gespecialiseerde vertalers. Benieuwd naar onze werkwijze en tarieven? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Upload je bestanden of neem contact op voor een prijsopgave

We helpen je met een snelle vertaling van kwaliteit. Altijd met een glimlach.