Fout machinevertaling: president China 'Mr. Shithole'

19 Januari 2020
Nora van Arkel
Fout machinevertaling: president China 'Mr. Shithole'

Het blijkt maar weer dat automatische vertalingen niet altijd goed gaan. Xi Jinping kwam voor een vervelende verrassing te staan tijdens zijn staatsbezoek, omdat de machinevertaling van Birmaans naar Engels op Facebook zijn naam niet goed vertaalde.

Xi Jinping op staatsbezoek in Myanmar

De president van China, Xi Jinping, bezocht in januari Myanmar om de relaties tussen Myanmar en China te sterken. De berichtgeving rondom het staatbezoek was alom positief: hij werd welkom geheten door dansende kinderen en de sfeer was goed. Totdat er iets misging met de vertaling van artikelen over het bezoek uit het Birmaans.

Xi Jinping vertaald als Mr. Shithole

De automatische vertaling van Facebook vertaalde de naam van de president als Mr. Shithole, waardoor koppen als ‘Dinner honors president Shithole’ rondgingen. Deze automatische vertaling is te zien je wanneer je instelt dat je pagina’s liever in je eigen taal dan in de originele taal ziet. Volgens de verklaring van Facebook was er een technisch probleem, dat fouten in vertalingen van Birmaans naar Engels veroorzaakte. De naam van Xi Jinping was niet opgenomen in het vertaalgeheugen, waardoor de vertaalmachine een ‘gok’ heeft moeten wagen. De vertegenwoordiger van Facebook excuseerde zich en beloofde te werken aan een permanente oplossing.

Onhandig gebruik machinevertaling

Machinevertalingen worden tegenwoordig veel gebruikt voor content die snel omgezet moet worden naar een andere taal, zoals Facebook de optie biedt om ieder gepost bericht meteen voor je te vertalen. Dit soort instant vertaalservices kunnen heel handig zijn, bijvoorbeeld bij een klantenservice of informatie die alleen intern in een bedrijf gebruikt wordt. Waar het met deze machinevertaling echter fout ging is dat het om zogenaamde ‘highly visible content’ ging die ook nog eens met politiek te maken had. Bij nieuwsberichten of bijvoorbeeld advertenties die veel mensen bereiken is het vaak gebruikelijk om een menselijk vertaler het werk te laten doen of de machinevertaling te laten nakijken voordat deze te zien is voor een miljoenenpubliek.

Machinevertaling uit Birmaanse taal

Birmaans is sowieso niet de makkelijkste taal om uit te vertalen. Het wordt geschreven in een geheel ander schrift, het Birmees schrift, en is net als de meeste Chinese talen een tonale taal. Dit betekent dat hetzelfde woord bij een andere toonhoogte een compleet andere betekenis kan krijgen: iets wat ook gereflecteerd moet worden in het schrift. Birmaans is op dit moment van zo’n 32 miljoen mensen de moedertaal en wordt voornamelijk gesproken in Myanmar (ook wel Birma genoemd), waar het de officiële taal is.

Facebook in China

De kans is klein dat binnen China veel mensen de beledigende berichtgeving rondom hun president gezien hebben. Facebook is in China nog altijd een geblokkeerde website. Alleen in Hongkong is het legaal mogelijk om naar het Facebook-domein te gaan, zonder gebruik van een VPN-verbinding. Het Chinese equivalent van Facebook heet Renren, ook wel ‘het netwerk van iedereen’. Het wordt voornamelijk gebruikt door studenten en heeft meer dan 30 miljoen maandelijkse gebruikers. In vergelijking met Facebook is dit weinig: Facebook telt meer dan 2 miljard gebruikers van over de hele wereld. Facebook werd in China geblokkeerd nadat separatisten het platform gebruikten in 2009. Andere veel gebruikte sociale media in China zijn Weibo en WeChat, die de afgelopen jaren zo hard zijn gegroeid dat Renren zijn aantal gebruikers ziet dalen.

Voor jou geen machinevertaling? Human translation is de oplossing

We kunnen alle soorten teksten vertalen, zonder fouten vanwege een machinevertaling zonder revisie.