Dit zijn de beste vertaal-apps van dit moment

10 augustus 2021
Kim van Dijk
Dit zijn de beste vertaal-apps van dit moment

Ondanks alle omstandigheden kunnen en mogen we weer op vakantie in het buitenland. En dus is het tijd voor voorbereidingen en voorpret: zorgen dat al je documenten op orde zijn, uitzoeken welke bezienswaardigheden een bezoekje waard zijn, je koffers pakken en in het vliegtuig nog wat woordjes in de taal van je vakantiebestemming leren. Reis jij met een taalgids op zak of installeer je liever een handige vertaal-app op je telefoon?

Ik ga op reis en ik neem mee...

Het is altijd leuk als je als toerist de lokale bevolking gedag kunt zeggen of mensen kunt bedanken in hun eigen taal. Een drankje bestellen op het terras lukt misschien ook nog wel. Maar als je meer wilt communiceren in een taal die je niet machtig bent, kan een vertaal-app uitkomst bieden. Het aanbod is best groot en dat geldt ook voor de mogelijkheden van de verschillende apps. Vertaal-apps zijn veel meer dan een woordenboek op je telefoon. Van betaalde apps tot gratis vertaal-apps, apps die spraak herkennen en offline vertaal-apps. We lichten een aantal van de beste vertaal-apps voor je uit.

Google Translate

Google is een van de koplopers op het gebied van machinevertaling en dat zie je terug in de gratis vertaal-app van het bedrijf. De app is eenvoudig in gebruik en met 108 ondersteunde talen is het een van de meest uitgebreide vertaal-apps. Google Translate vertaalt niet alleen getypte of gekopieerde tekst, maar ook handgeschreven invoer, foto’s of afbeeldingen en gesproken tekst. Je kunt instellen welke talencombinatie je het meest gebruikt en ook talen downloaden om offline te kunnen vertalen.

Handige functies tijdens je vakantie:

  • Offline vertaal-app: flink aantal talen offline beschikbaar
  • Cameravertaling: bijvoorbeeld voor de menukaart van een restaurant
  • Taalgids: stel je eigen taalgids samen door vertalingen op te slaan

iTranslate

Deze app is misschien iets minder bekend dan Google Translate, maar biedt veel van dezelfde mogelijkheden. iTranslate ondersteunt meer dan 100 talen en zelfs verschillende dialecten. Nadeel is dat je voor veel van de functies (camera-, spraak- en offline vertaling) moet betalen.

Handige functies tijdens je vakantie:

  • Apple Watch-app: vertaal nog sneller via je smartwatch
  • Websitevertaling: open lokale websites van restaurants of bezienswaardigheden en vertaal ze via een Safari-extensie
  • Taalgids: een verzameling veelgebruikte zinnetjes met een uitspreekfunctie

Microsoft Vertaler

Ook Microsoft heeft een gratis vertaal-app. De app biedt iets minder talen dan zijn concurrenten, maar met meer dan 70 talen is de kans groot dat de taal van je vakantieland beschikbaar is. Door taalpakketten te downloaden, is Microsoft Vertaler ook als offline vertaal-app te gebruiken. Naast getypte tekst kun je ook tekst uit foto’s of screenshots en gesproken tekst vertalen. De app is bovendien heel overzichtelijk en makkelijk in gebruik.

Handige functies tijdens je vakantie:

  • Realtime mondelinge vertaling: voer een gesprek in twee talen met één apparaat
  • Taalgids: onmisbare zinnetjes met de mogelijkheid om favorieten op te slaan
  • Alternatieve vertalingen en definities: wanneer je eerste poging tot vragende gezichten leidt

Weer aan het werk met Directvertalen

We hopen dat je wat aan deze tips hebt. De vertaal-apps zijn ideaal voor snelle, korte vertalingen en het moet hiermee vast lukken om je op vakantie verstaanbaar te maken. Voor officiële documenten, lange teksten, websites of andere zakelijke projecten kun je nog altijd het best een professioneel vertaalbureau inschakelen. Als jouw vakantie er weer op zit, kun je Directvertalen altijd mailen of bellen over een project. Dan kun je ons meteen vertellen over jouw ervaring met vertaal-apps. Goede reis!

Upload je bestanden of neem contact op voor een prijsopgave

We helpen je met een snelle vertaling van kwaliteit. Altijd met een glimlach.