Amazon is naar Nederland gekomen

10 Maart 2020
Nora van Arkel
Amazon is naar Nederland gekomen

Nederlands publiek, Nederlandse website

De webgigant uit Amerika opent zijn digitale deuren op Amazon.nl. Nederlandse webwinkels zoals Bol.com en Coolblue houden hun hart vast, want de intrede van een marktverslinder zoals Amazon kan de balans in één keer veranderen. Wat verandert er en wat is er voor nodig voor Amazon om succesvol te worden in Nederland? Hoe belangrijk is het dat er nu een Nederlandstalige website is?

Amazon.nl

Directvertalen had al een tijdje het vermoeden dat de Nederlandse launch van Amazon eraan zat te komen: onze vertalers vertaalden in samenwerking met moederbedrijf Scriptware grote delen van de website en userinterface naar het Nederlands en leveren nog steeds dagelijks een bijdrage aan de nieuwe stap van de Amerikaanse webwinkel. Het domein Amazon.nl is al sinds 2014 in gebruik, maar verkocht tot nu toe alleen e-books voor de Kindle, de wereldwijd succesvolle e-reader die het online concern zelf ontwierp. Nu vouwt zich hier ook een volledige webshop uit, zoals we gewend zijn van Amazon.de en Amazon.com, met als kenmerken een groot aanbod, goede service, snelle bezorging en lage prijzen.

Amazon in Duitsland

In Duitsland is Amazon intussen een van de grootste marktaandeelhouders, met bijna 50%. Amazon kwam in 1998 naar Duitsland en groeide exponentieel, zodanig dat op dit moment naar schatting bijna de helft van de Duitse huishoudens een Amazon Prime-abonnement heeft, wat goedkope en snelle levering garandeert. Prime-klanten in Duitsland hoeven zelfs sinds kort helemaal geen verzendingskosten meer te betalen, waardoor de detailhandel ook de gevolgen voelt van de aanwezigheid van Amazon. Tegen de klantvoordelen van Prime valt als fysieke winkelketen bijna niet op te concurreren. Amazon Prime bestaat ook al in Nederland, waarbij er vooral gericht wordt op de mogelijkheden voor het streamen van video en muziek.

Bol.com houdt zijn hart vast

Gezien hoe belangrijk Amazon in Duitsland is geworden, maar ook in korte tijd in andere Europese landen, is het spannend wat voor effect de aanwezigheid van dit bedrijf gaat hebben op de nationale markt en Nederlandse bedrijven zoals Bol.com en Coolblue. Het bedrijf zal in eerste instantie zijn banden met de Nederlandse klant moeten versterken en in weten te spelen op waar vraag naar is. Amazon heeft op dit moment nog geen Nederlands distributiecentrum, maar heeft er wel sinds vorige zomer één op korte afstand van de Nederlandse grens in Duitsland. Alle producten zullen voor nu uit het buitenland ingevoerd moeten worden, behalve de producten die verkocht worden door lokale en externe bedrijven die gebruik gaan maken van de zogeheten Amazon Marketplace.

Amazon distributiecentrum

Marktplaats voor externe partijen

Ook externe bedrijven kunnen namelijk hun producten verkopen via de site van Amazon, net als bij Bol.com. Er is al een open oproep geplaatst voor verkopers die geïnteresseerd zijn om hun producten via de gloednieuwe website te verhandelen. Voor Amazon is dit een manier om snel hun aanbod groter te maken en specifieke producten aan te kunnen bieden waar lokaal interesse in is. Zo kunnen ze ook testen of bepaalde producten goed lopen, zodat ze zelf mogelijk een vergelijkbaar product kunnen ontwikkelen.

Vertaalde website

Sommige Nederlanders bestelden al jaren net over de grens bij Amazon.de, waardoor Amazon al ervaring heeft met een kleine groep Nederlandse klanten en deze Nederlandse klanten met de webgigant. Toch bleek dit aandeel voor Amazon niet voldoende en werd besloten verder de Nederlandse markt op te gaan. Een Nederlandstalige website die specifiek gericht is op het Nederlandse publiek, bleek de volgende stap te zijn. Nu is het afwachten in hoeverre de mensen in Nederland gehecht blijken aan Bol.com, of toch overgehaald worden door de snelle service en het grote aanbod van Amazon.nl.

Net als Amazon je website of webshop professioneel laten vertalen?

Directvertalen heeft vertalers die ervaren zijn met SEO-optimalisatie en de taal van jouw doelgroep spreken.