7 Europese talen die je vast niet kent

7 Europese talen die je vast niet kent

Divider

In Europa worden veel talen gesproken. Sommige daarvan zijn heel bekend en hebben miljoenen moedertaalsprekers. Denk aan Engels, Duits, Frans enz. Maar wist je dat er ook ‘kleine’ talen zijn met soms maar een paar duizend sprekers? In dit blogartikel lees je meer over 7 Europese talen waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord.

Geen tijd voor een cursus Picardisch voor je vertaling? Geen zorgen!

Hoewel een vertaling in het Elfdaals misschien niet gaat lukken, kunnen we je zeker helpen met vertalingen in alle grote en sommige kleinere Europese talen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag vrijblijvend een offerte aan.

1. Roetheens

Het Roetheens is een Oost-Slavische taal die wordt gesproken door ongeveer 60.000 mensen (sommige taalkundigen gaan uit van een groter aantal) in delen van Oekraïne, Slowakije, Polen en Hongarije. De regionale variatie is groot – met bijvoorbeeld verschillende regels voor spelling en grammatica.

2. Sorbisch

Ook het Sorbisch is een Slavische taal, maar dan een West-Slavische. Er zijn 2 varianten: het Oppersorbisch en het Nedersorbisch. Het Sorbisch wordt gesproken door een Slavische minderheid, de Sorben, in het oosten van Duitsland (Saksen en Brandenburg). 50.000 tot 60.000 mensen beheersen het Sorbisch, tegenwoordig altijd als tweede taal.

3. Elfdaals

Deze taal met zijn poëtisch klinkende naam wordt uitsluitend gesproken door 3000 mensen in de gemeente Älvdalen in Midden-Zweden. Taalkundigen bakkeleien al jaren over de vraag of het wel echt een zelfstandige taal is en geen Zweeds dialect. Maar voor dat laatste zijn de verschillen met het Zweeds eigenlijk net te groot.

4. Picardisch

Het Picardisch is een Romaanse taal. Je vindt de sprekers ervan in de Noord-Franse regio Hauts-de-France en in delen van Wallonië. Picardisch lijkt erg op Frans en Waals, maar de verschillen zijn groot genoeg om het als aparte taal te beschouwen. Met zo’n 700.000 dagelijkse sprekers kun je het Picardisch gerust een grote kleine taal noemen.

5. Aroemeens

Zoals de naam al doet vermoeden, is het Aroemeens nauw verwant aan het Roemeens. Het wordt in dorpen verspreid over de Balkan gesproken door ruim 250.000 mensen. Het grote verspreidingsgebied houdt verband met de leefwijze van de oorspronkelijke sprekers van het Aroemeens. Dat waren namelijk nomadische herders.

6. Manx

Het Manx is een Keltische taal die op het eiland Man wordt gesproken. De laatste moedertaalspreker overleed in 1974, maar sindsdien kent het Manx een revival als tweede taal. Ook veel kinderen beheersen het en de eilandregering stimuleert het leren ervan actief. Toch is het maar de vraag of het Manx op den duur overleeft – het lot van veel kleine talen.

7. Karelisch

De 30.000 sprekers van het Karelisch wonen in Zuid-Finland en in de Russische deelrepubliek Karelië, ten noorden van Sint-Petersburg. Het Karelisch is een Oeraalse taal. Het lijkt erg op het Fins van vóór de negentiende eeuw, maar dan gemengd met veel leenwoorden uit het Russisch. Hoewel het Karelisch duidelijk een afzonderlijke taal is, heeft het geen officiële status.

Dé vertaalexpert voor Europese talen

Het is niet waarschijnlijk dat je een vertaling van het Picardisch naar het Roetheens nodig hebt. En misschien moeten we dan zelfs nee verkopen. Maar voor een vertaling naar bijvoorbeeld het Frans, Duits of Pools – en heel veel andere Europese talen – ben je bij Scriptware Translations aan het juiste adres! Neem gerust contact met ons op

Gewaardeerd met een 9.3 gebaseerd op 751 beoordelingen

Iwan Imamdi
Geen opmerking is gewoon goed
Leyla Kizgin
Werk graag met jullie
Tim de Jong
Alles prima, ga zo door
Nicky Geelen
Wederom heel goed hier kom.ik altijd terug
Andrea Fernandez
Perfecte service zo! :-)
Rebecca Van den Brink
Helemaal niks goed geholpen! Goede service!