3 Tips voor meertalige websites

12 januari 2022
Kim van Dijk
3 Tips voor meertalige websites

Als je hier bent beland, ga je waarschijnlijk je website vertalen. Een meertalige website biedt veel voordelen. Je vergroot hiermee je bereik en, als je het goed doet, ook je omzet. Maar meerdere talen betekent ook meer werk en meer kosten. Lees onze tips om ervoor te zorgen dat je investering de moeite waard is.

Kies de juiste talen voor je meertalige website

Je wilt dus een meertalige website, maar heb je ook al nagedacht over welke talen je wilt toevoegen? Er zijn ongeveer 6000 verschillende talen, dus een website in álle talen aanbieden, is misschien een tikkeltje ambitieus. Kijk eens naar je huidige verkeer, bijvoorbeeld met Google Analytics. Misschien wordt je site al gevonden door gebruikers uit Frankrijk. Dan kan het lonen om je positie in die markt te versterken met een Franstalige site. Als je het groots wilt aanpakken, kun je ook kijken naar de talen die het meest worden gesproken door internetgebruikers. Met de top tien talen, waaronder Engels en Chinees, bereik je al rond de 75% van de internetgebruikers wereldwijd.

Bonustip: De tarieven voor vertaling kunnen verschillen per talencombinatie. Neem dit eventueel mee in je keuze als budget een rol speelt.

Schakel een professional in voor de content van je meertalige website

Via je CMS heb je misschien de optie om je website automatisch te vertalen. Wil je bijvoorbeeld een meertalige WordPress-website maken, dan kun je via een plug-in automatische vertalingen van Google Translate krijgen. Makkelijk, snel, goedkoop… maar waarschijnlijk niet de kwaliteit die potentiële klanten over de streep trekt. Vermijd schade aan je bedrijfsimago door een professional in te schakelen.

Een slechte vertaling kan leiden tot twijfels over je website: is dit een echt bedrijf of een oplichter? Iedereen weet dat taal- en stijlfouten een belangrijk kenmerk zijn van frauduleuze mailtjes en websites. Zorg ervoor dat jouw online visitekaartje professioneel en betrouwbaar overkomt. Een vertaalbureau levert SEO-geoptimaliseerde, relevante websitevertalingen die klanten aantrekken en overtuigen.

Ontwikkel een meertalige website met efficiënte tools en technieken

Tijd om je websiteteksten naar een vertaler te sturen. Alles kopiëren en in een Word-bestand plakken… wat een rotklus! Wij raden je dan ook aan om dat vooral NIET te doen. Het is tijdrovend, foutgevoelig en gewoon ontzettend vervelend. Hoe krijg je de teksten dan wel bij de vertaler en de vertalingen weer in je CMS?

Een optie is om de vertaler toegang te geven tot het CMS. De vertaler kan dan altijd werken met de recentste teksten. Sommige bedrijven doen dit uit veiligheidsoverwegingen liever niet, maar het is voor jou wel de efficiëntste methode. Misschien moet je wat instructies geven om in het CMS te werken, maar daarna kan de vertaler alles zelf regelen.

Je kunt ook een export van je volledige website maken. Dat bestand stuur je naar de vertaler en als de vertaling af is, importeer je het bestand weer en heb je een website in een andere taal. Veilig en ook efficiënt. Voor het exporteren van de content uit je websiteomgeving is meestal een plug-in nodig. Soms zijn die gratis, soms moet je ervoor betalen. Je moet ook wat tijd steken in het vinden en implementeren van de juiste plug-in. Vertaalbureaus kunnen je hierover adviseren of hun eigen oplossingen aanbieden. Heb je eenmaal alles geïnstalleerd en onder de knie, dan kun je je website en latere toevoegingen gemakkelijk naar een of meer talen laten vertalen.

Meertalige website met Directvertalen

Heb je een of meer talen uitgekozen en ligt de oorspronkelijke websitetekst klaar? Directvertalen helpt je graag verder. We hebben ervaring met verschillende CMS’en en een berg SEO-kennis. Binnen no-time live met je meertalige website? Neem nu contact met ons op voor een prijsopgave of meer informatie.

Upload je bestanden of neem contact op voor een prijsopgave

We helpen je met een snelle vertaling van kwaliteit. Altijd met een glimlach.